De provincie Zeeland staat bekend om haar dammen en dijken. Maar ook om de uitgestrekte stranden, talloze duinen, uitgestrekte polders, schorren en slikken. En buiten de buitendijken ziet u altijd het glinsterende water van een meer, de Schelde of de zee.
De inwoners van Zeeland vechten al eeuwenlang tegen de zee. Iedereen in Nederland kent de rampzalige overstromingen van 1953 waarbij een groot deel van Zeeland onder water kwam te staan en bijna 2000 mensen verdronken. Om te voorkomen dat een dergelijke ramp zich opnieuw zou voordoen, zijn de Deltawerken gebouwd, een immens waterkeringsproject van sluizen, verhoogde dijken en een stormvloedkering in de Oosterschelde (Oosterschelde). Sindsdien zijn de Zeeuwse eilanden met elkaar verbonden. Veel toeristen bezoeken Zeeland om dit ingenieuze staaltje watertechniek te bewonderen.
Als u door Zeeland fietst, ontdekt u de rijke cultuurhistorie. Zeeuwse dorpen, steden verschillen sterk van karakter. Breskens, Vlissingen en Yerseke zijn typische vissersdorpen. Middelburg, Zierikzee en Veere ademen nog een sfeer uit vervlogen tijden. De eeuwenoude strijd tegen de zee heeft voor een enorme solidariteit onder de Zeeuwen gezorgd. En als bezoeker bent u hier zeker van harte welkom.