Booking.com

zaterdag 27 juni 2020

Zoutkamp vissersdorp in Groningen

Zoutkamp is een pittoresk dorpje in gemeente Het Hogeland, helemaal bovenin Nederland en gelegen aan de voet van het Nationaal Park Lauwersmeer. Het is een dorp met een hecht hart en rijke geschiedenis. Vroeger was Zoutkamp een tactisch belangrijke verdedigingsschans, tegenwoordig is het vissersdorp vooral bekend door de Hollandse (Noordzee, grijze) garnaal.

Bij Zoutkamp komen de rivieren het Reitdiep, de Lauwers en het Hunsingokanaal bij elkaar, een samenvloeiing van wateren uniek in Europa. Ook bezit Zoutkamp met diverse sluizen en bruggen de grootste concentratie monumentale kunstwerken ter wereld.

Dankzij de uitmuntende ligging aan het ruime water, de zichtbare historie, de mooie vergezichten en het Nationaal Park Lauwersmeer om de hoek, is Zoutkamp in de loop der jaren een toeristische trekpleister geworden.

Wie aan Zoutkamp denkt, denkt aan garnalen en visserij. Een erfenis uit het verleden, maar ook zeker nu nog waar!

Zoutkamp is al sinds de late middeleeuwen een vissersplaats. Eerst visten de Zoutkampers vooral op vis als schelvis en haring, met lange lijnen met vishaken, ook wel ‘beugvisserij’ genoemd.

Pas toen de eerste stoomtrawlers hun intrede deden gingen de Zoutkampers op de garnaal vissen. Steeds grotere sleepnetten konden worden gebruikt. De boomkor vistechniek, met sleepnetten die werden opgehouden door een sterke buis/boom, was veruit het populairst.

Sinds de Lauwerszee gedempt is, liggen er nog maar weinig vissersschepen in de haven. Toch komen er steeds meer schippers weer met het schip richting Zoutkamp.

Sinds een aantal jaar is een nieuwkomer op de garnalenmarkt, de Rousant, bezig een visafslag op te zetten in Zoutkamp, waardoor er weer geregeld kotters op Zoutkamp liggen.

Slechts één keer per jaar is de hele Zoutkamper vloot te vinden in de havens van Zoutkamp. Dit is tijdens de traditionele ‘Vlaggetjesdagen’ tijdens het Pinksterweekend. Tijdens de Pinksterfeesten viert de vloot de opening van het vaarseizoen.

Het hoogtepunt is de verkiezing van het mooist verzorgde schip. Naast een prijs, valt de bemanning de eer te beurt om de garnalenkoningin te mogen in halen. De rest van de gepavoiseerde schepen begeleidt deze intocht en zorgt zo voor een prachtig historisch schouwspel.

Tegenwoordig is de vaste haven natuurlijk Lauwersoog. Een voormalig werkeiland tijdens de demping van de Lauwerszee is nu de plek waar een groot deel van de Nederlandse garnalenvloot haar lading lost. De garnalenhaven op Lauwersoog is de grootste in Nederland.

Al is de thuishaven verplaatst, en zijn er in de Zoutkamper haven nog amper vissersschepen te vinden, blijft Zoutkamp synoniem voor garnalen.

Naast het nabootsen van het oude, zijn er ook nieuwe initiatieven. Zo heeft ‘de Rousant’, zoals hierboven reeds is genoemd kortgeleden een garnalen en visafslag geopend, wat de oude glorie toch weer wat terugbrengt naar Zoutkamp.

Met uw camper kunt u ook in Zoutkamp terecht.
Jachthaven Hunzegat
Strandweg 17, 9974SM Zoutkamp, Groningen

GPS:
N 53.34118, E 6.29420
N 53°20'28", E 6°17'39"