Booking.com

vrijdag 26 juni 2020

Delfzijl, stad aan het wad

Waar je op de achtergrond de meeuwen hoort, de ziltige geur van het slik ruikt en waar je vanaf de dijk Duitsland ziet liggen. Waar je af en toe de reusachtige schepen voorbij ziet glijden en waar tijdens Delfsail de tall ships aanmeren.

De stad die al honderden jaren onlosmakelijk verbonden is met schepen en water. Een stad vol met avontuurlijke verhalen over bezettingen en overstromingen. De nieuwe zeedijk beschermt bewoners tegen de stormvloeden. Dit is het decor van de binnenstad van Delfzijl.

Een stad met een aantrekkelijk en ruim aanbod van winkels en horeca. Waar het goed toeven is en waar je lekker kunt rondneuzen bij de vele winkeltjes en even rustig kunt zitten in de restaurantjes en kroegjes. De stad met vele evenementen die het bezoeken waard zijn. Delfzijl is niet een stad van dertien in een dozijn. Delfzijl heeft een uniek maritiem karakter.

Havenstad Delfzijl heeft een grote diversiteit aan winkels en horecagelegenheden. Het winkelcentrum heeft een ruim aanbod op het gebied van o.a. fashion, horeca en lifestyle. Succes verzekerd bij de bijzondere speciaalzaken of juist in de grote ketens.

De supermarkten zijn met de zeer ruime openingstijden natuurlijk een groot gemak voor de dagelijkse boodschappen. De wekelijkse markt op de woensdag is zeker een bezoekje waard, al was het alleen maar voor de gezelligheid.

De gastvrijheid van de winkeliers en de gratis parkeergelegenheid maken het plaatje compleet. Een winkelstad waar iedereen zich thuis voelt.

Delfzijl ondergaat grote veranderingen: verhoging van de zeedijk, aanleg van een nieuw zandstrand en aanleg van vele hectares kwelderlandschap.

Vanaf najaar 2020 loopt u vanuit het centrum van Delfzijl zo de fiets- en wandelboulevard op naar het nieuwe zeestrand. Kom genieten van zee en strand direct aan UNESCO Werelderfgoed Waddenzee.

Het gevoel dat je krijgt wanneer je door de kwelders loopt, die vlak buiten de dijken liggen, zal niet te beschrijven zijn.

Met het project Marconi Buitendijks versterkt de gemeente het maritieme karakter van de stad. De waddendijk wordt een aantrekkelijke boulevard die stad en wad verbindt. Ook het gebied aan de landzijde van de dijk krijgt een nieuwe inrichting. Zo zijn er ondertussen nieuwe camperparkeerplaatsen voor bezoekers. Delfzijl wordt weer een stad aan zee. Een poort naar het Werelderfgoed Waddenzee.

Een nieuwe brug voor voetgangers en fietsers gaat de boulevard op de kruin van de dijk verbinden met het strand en het stadscentrum. Deze verbinding overbrugt op een veilige manier het zware verkeer op de Oosterveldweg en het treinspoor naar het industriegebied. Doorgaande fiets- en wandelroutes lopen van hier over de dijk, naar de kwelder en langs de haven.

De hoge kwelder wordt ontsloten voor (natuur)recreatie. Voor de noordse stern en de visdief is een vogelbroedeiland aangelegd. Op het kwelderlandschap langs de Schermdijk doen wetenschappers de komende jaren onderzoek naar het invangen van slib uit het zeewater. Onderzocht wordt hoe de kwelder groeit door slibafzetting en hoe de kweldervegetatie zich ontwikkelt. Deze slikkige pionierkwelder is niet voor publiek toegankelijk.

Overal in Delfzijl zijn gezellige plekken om wat te eten en te drinken. Er zijn diverse restaurants, cafe’s en terrassen te vinden. Even zitten met een broodje of een visje, uitgebreid lunchen of heerlijk dineren. Delfzijl biedt het allemaal.

Via twee oude waterpoorten kom je in de haven. De haven biedt fraai uitzicht op de jachthaven en de verderop gelegen industrie.
Uiteraard kun je langs de waterkant, in de haven en op de dijk ook terecht voor een hapje en een drankje.

In Delfzijl is van alles te ontdekken voor wie van cultuur houdt. Zo zijn er diverse kunstwerken te vinden in en rond het stadshart. De bibliotheek heeft een unieke maritieme collectie. Geniet van theater, zang, dans of film in theater De Molenberg.
Ook voor wie interesse heeft in architectuur is Delfzijl een bezoek waard. Overal in Delfzijl staan gebouwen in de stijl van de Amsterdamse School. En voor liefhebbers van George Simenon: het boek Maigret in Holland speelt zich af in Delfzijl.

Bezoek de unieke combinatie van een natuurhistorische en een cultuurhistorische collectie met een aquarium waarin vissen en andere zeedieren van de Wadden- en Noordzee te zien zijn.

De 7e editie van DelfSail zal plaatsvinden van donderdag 10 t/m zondag 13 juni 2021!

De Parade of Sail vanuit de Eemshaven naar Delfzijl vindt dus plaats op donderdag, terwijl de schepen aan het eind van de zondag weer zullen vertrekken uit de haven van Delfzijl.

Een camperlocatie vindt u ook in Delffzijl
Camperlocatie Eemsdijk
Kustweg 12a, 9933 BB Delfzijl
GPS:
N 53.33692, E 6.92338
N 53°20'13", E 6°55'24"