Booking.com

vrijdag 5 juni 2020

Bellingwolde monumentale herenhuizen en boerderijen

Bellingwolde is in de Middeleeuwen ontstaan op een zandrug. Het is een sfeervol streekdorp met een lengte van ruim 4 kilometer. Het is een beschermd dorpsgezicht vanwege de stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde van het gebied. De Hoofdweg van Bellingwolde is een lange laan met prachtige oude bomen en aan weerszijde monumentale herenhuizen en boerderijen.

MOW (1973) Museum de Oude Wolden) is een kunstmuseum met wisselende tentoonstellingen en permanent werken van de magische realist Lodewijk Bruckman en elke maand een andere regionale kunstenaar.

In het jaar 2012 is het museumpand ingrijpend verbouwd. Het museum is nu een licht en ruim pand in tegenstelling tot voor de verbouwing. De bezoekers kunnen dit licht en de ruimtelijkheid enorm waarderen. In de volksmond wordt het pand ook wel 'de kijkdoos' genoemd. 
Het pand zelf komt al voort uit de 18e eeuw. Het is het achterhuis van een herenhuis. Het voorste gedeelte van dit herenhuis ging door de bombardementen uit de 2e wereldoorlog helaas ten gronde. Sinds eind jaren vijftig was het achterhuis verbouwd tot woonhuis, maar sinds 1973 dient het nu als een museum. 

Veldkamps Meul'n is een stellingsmolen voor het malen van graan. De molen is gebouwd in 1855 als oliemolen door Rijkwert Harms Mulder. Na 1866 is deze molen (mede) gebruikt als koren- en zaagmolen. 

Door de eeuwen heen is de molen meerdere keren verkocht en is het uiteindelijk in 1956 verkocht aan de gemeente Bellingwolde. Naast de verkopen heeft de molen ook regelmatig te maken gehad met storm en onweer. In 1869 waaide de kap van de molen af, waarbij ook het muurwerk gedeeltelijk scheurde. Zo'n 100 jaar later in 1972 is de molen getroffen door bliksem en 3 jaar later door een grote storm. 

De huidige Magnuskerk in Bellingwolde is gebouwd in de 16e eeuw, maar en verving de eerdere kerk uit de 14e eeuw. De voorganger was in het jaar 1509 ernstig beschadigd door een stormvloed. 

De kerk is verbouwd en daarbij is gebruik gemaakt van de materialen uit de kleine toren van Ulsda. Hierdoor kreeg de kerk een andere uiterlijk, namelijk de laatgotische uitstraling. In 1929 werd de Magnuskerk gerestaureerd. De witte pleisterlaag werd aan de buitenkant verwijderd. 

In het jaar 1593 kwam de kerk in Protestantse handen terecht. Deze overgang ging zonder problemen. De Magnuskerk is een zeer oude kerk uit de Middeleeuwen met een rijk en interessant verleden. Een bezoekje aan de kerk is zeker de moeite waard.

Het Rechthuis in Bellingwolde is gebouwd in 1643 volgens de muurankers die in de voorgevel van het pand zichtbaar zijn. Wellicht is de kern al een stuk ouder, namelijk dat er in 1456 al een rechthuis op deze locatie was gevestigd. 

Het rechthuis, zoals het uit de 17e eeuw stamt, werd gebruikt tot 1811 door de 'richter' van Bellingwolde - Blijham. Deze persoon werd aangesteld door de stad en woonde destijds op de Rigtersborg aan de hoofdweg. Deze 'richter' sprak tot 1811 het recht in civiele zaken uit. 

De bevolking kon dus in het jaar 1811 niet meer gebruik maken, omdat deze werd opgeheven. Mensen moest nu naar Winschoten toe reizen om daar het recht te halen. Het Rechthuis zelf in Bellingwolde kwam daarna terecht tot 1937 in particuliere handen. Daarna heeft de gemeente het gebouw gekocht en heeft het in 1955 laten restaureren. 

Tegenwoordig is het Rechthuis niet meer te bezoeken, aangezien het nu dient als gewone woonhuis. Toch blijft het pand wel een aanrader om te aanschouwen, omdat je het in de loop der tijd in diverse stijlen is ver- en herbouwd. 

Het H. Kemperpark, eigendom van de gemeente Bellingwolde, is een sportpark welke geopend is in het jaar 1955. Er zijn rondom dit park vele verschillende naaldbomen aangeplant en daarom wordt het ook wel het arboretum genoemd.

Het is een mooi en goed onderhouden park met verschillende groepen bomensoorten, zoals de bruine beuken, kastanjebomen en sequoia's. Door het gazon slingert een mooi paadje in deze Engelse stijl. 

In het verre verleden was dit gebied van oorsprong een heide- en veengebied. Er stonden veel eiken en dennen. Vervolgens is het gebied gebruikt als landbouwgrond, maar daarna ook nog als schietbaan. En nu kunnen mensen er heerlijk rondwandelen en genieten van de flora en fauna met een schitterende zwemvijver.  

Er is veel te genieten voor de natuurliefhebbers, want je vindt er ontzettend veel vogels. Als je ze een beetje (her)kent, ontdek en zie je de verschillende soort mezen. Maar ook, afhankelijk van het seizoen, ontdek je de Wielewaal, Grote Bonte Specht, Buizerds, Uilen, Haviken en nog veel meer. 

Naast de vogels lopen er ook allemaal dieren rond, zoals egels, fazanten, vossen en bunzingen. Zij slapen allemaal onder de struiken. Zelfs bij de vijver zijn er watervleermuizen te vinden en overdag kun je nijlganzen en scholeksters bewonderen. 

Bezoek het H. Kemperpark ook eens. Het is zeker de moeite waard als je in de buurt bent.