Booking.com

maandag 15 juni 2020

Dorpen in Oldambt

Drieborg, enige dijkdorp van Groningen
“De vele landarbeiders hadden het hier tot in de 20e eeuw erg zwaar. De lonen waren laag, de huizen klein en tochtig. Na de Tweede Wereldoorlog waren veel woningen goed voor de sloop. Gelukkig knappen veel mensen hun huisje op en is het hier heerlijk wonen. Aan de rand zie je nog een klein aantal boerderijen, groot en authentiek. Drieborg is trouwens het enige echte dijkdorp in Groningen, niet gedacht hè?“

Nieuwe Statenzijl, de brug naar Duitsland
“In Nieuwe Statenzijl staan slechts vier huizen. Als je over de brug van het sluizencomplex wandelt, op het meest noordelijke puntje van de grens, sta je ineens in Duitsland. Heel bijzonder is het pad door de kwelder naar de enige buitendijkse vogelkijkhut in Nederland. Je ziet op het slijk van de Dollard honderden bonte strandlopers en ganzen en als je geluk hebt, tref je de grauwe kiekendief. Ja, dit is een bijzonder stukje Nederland!”

Zeemeermin in Nieuwolda
“Ja, in Nieuwolda is veel te zien: het museumgemaal, het kinderwagenmuseum en het Transformatorhuisje uit 1925. Kijk ook even omhoog, naar de kerktoren. Daarop staat geen weerhaan, maar een zeemeermin, als verwijzing naar het land dat op de zee is teruggewonnen. Het dorp is in de zestiende eeuw aan een zeedijk ontstaan. Die moest de onstuimigheid van de Dollard bedwingen.“

Nieuw-Scheemda en ’t Waar horen bij elkaar
“Nieuw-Scheemda en 't Waar vormen een dubbeldorp. Ze horen bij elkaar en ze liggen ten noorden van Scheemda. Oorspronkelijk werd de nieuwe nederzetting aangeduid als Scheemderhamrik, ofwel de 'gemeenschappelijke boerengronden in het buitengebied van Scheemda'. Wie van orgels houdt, moet een bezoek brengen aan de hervormde kerk van Nieuw-Scheemda uit 166. Daar staat een kerkorgel uit 1698, het kleinste Arp Schnitger-orgel ter wereld.”

Festival Hongerige Wolf
“Hongerige Wolf is een geweldige naam voor dit dorp. Niemand weet met zekerheid te zeggen wat de oorsprong is. Is het een herberg die hier ooit gevestigd was of is het de Dollard die als een hongerige wolf het land opat? Hoe dan ook: de naam sprak menig romanticus en kunstenaar tot de verbeelding. Het is daarom bijna logisch dat het driedaagse culturele festival Hongerige Wolf veel jongeren en dertigers uit het hele land trekt. Altijd het laatste weekend van juli, makkelijk te onthouden.”

Waterliefhebbers in Blauwestad
'Eigenlijk bestaat Blauwestad uit drie dorpen: De Wei, Het Park en Het Riet.  Ze zijn alle drie anders van opzet, van sfeer en van ligging. Ze liggen alle drie aan het grote Oldambtmeer, ze zijn nieuw en bijna alle woningen, zeker in Het Riet, zijn architectonische hoogstandjes. De woningen in De Wei hebben bovendien allemaal een aanlegsteiger. Ja, hier wonen de echte waterliefhebbers!”

Slagen om Heiligerlee
“Uit de schoolboekjes kennen we allemaal de Slag om Heiligerlee.  Er waren echter meerdere Slagen bij Heiligerlee. De eerste was in 1536 toen troepen van keizer Karel V de troepen van Karel van Gelre versloeg. Bekend werd Heiligerlee vooral door de veldslag in 1568. Een klein leger onder leiding van de graven Lodewijk en Adolf, de jongere broers van Willem van Oranje, bracht de Spanjaarden een gevoelige nederlaag toe. Wie meer wil weten, brengt een bezoek aan het gelijknamige museum.”

Vliegveld in Oostwold
Het leuke van Oostwold is dat dit dorp van amper duizend inwoners zijn eigen vliegveld heeft: Oostwold Airport. Je kunt rondvluchten maken boven Oldambt, parachutespringen en vlieglessen nemen. Hoogtepunt is de Oostwold Airshow met vele oldtimer vliegtuigen. Een geweldig evenement, in de oneven jaren tijdens Pinksteren.”

Scheemda: levendig en altijd gezellig
“Na de Cosmas- en Damianusvloed van 1509 verdween Scheemda in de alsmaar uitdijende Dollard. Kort daarop werd het dorp ongeveer een kilometer westelijker herbouwd op een hogere plek. Scheemda ontwikkelde zich toen ijzersterk met petroleumhandel, herbergen, verkoop van brandewijn, bierbrouwerijen en een kalkbranderij. Na de Tweede Wereldoorlog groeide Scheemda uit tot forenzendorp van Winschoten, maar nog steeds is het er levendig en altijd gezellig.”

Twee jachthavens én de Beertster Plas
“Beerta geniet meer en meer van de komst van het Oldambtmeer. Er zijn zelfs twee jachthavens: één aan de Hoofdweg, tussen Beerta en Winschoten, en één achter de C1000. Daar is ook de kinderboerderij met speeltuin. Voor de echte rustzoekers is er de Beertster Plas. Deze afgraving, ten oosten van de weg naar Winschoten, heeft idyllische strandjes en je kunt er heerlijk beschut in de zon liggen en zwemmen.”

Kunstenaars in Finsterwolde
“Boer Albert Waalkens begon in de jaren zestig in de stal van zijn boerderij een galerie. Hij liet er experimentele kunstenaars werken en exposeren. Finsterwolde werd een trekpleister voor jonge kunstenaars uit de Randstad. Lange tijd organiseerde hij tal van exposities. Niet alleen in zijn boerderij, maar ook langs de openbare weg. Hij overleed op 86-jarige leeftijd. De kunst is nog altijd alom aanwezig in Finsterwolde. In galeries, maar ook bij kunstenaars thuis.”

De dag is zo om in Bad Nieuweschans
“In en om Bad Nieuweschans
kun je heerlijk wandelen. Genieten van het beschermd dorpsgezicht, koffie drinken in Café Reiderland, struinen het Bos op Houwingaham of een bezoek brengen aan het Vestingmuseum. Een dag is zo om in dit authentieke, mooie dorp. Zeker als je jezelf daarna lekker verwent met een bezoek aan wellness- en kuurresort Fontana.”

Ganzedijk opgeknapt
“Omdat Ganzedijk veel last had van crisis en krimp hebben we de handen ineen geslagen en met gemeente en woningcorporatie een mooi plan gemaakt. Zo’n 20 procent van de huurwoningen en 30 procent van de koopwoningen is verdwenen en de rest is opgeknapt. We hebben bijvoorbeeld nu een vlindertuin met een door de kinderen ontworpen social sofa. We hadden al een prachtige oude molen en daar zijn we trots op. Ja, het is hier mooi wonen!”

Westelij of Westerlee?
“In Groningen zeggen we Westerlij, maar het is Westerlee. Ons dorp ligt tussen Meeden en Heiligerlee. De naam verwijst naar de zandrug, een lee, waarop het dorp gebouwd is. Deze zandrug is de grens van het veen naar de klei. In de omgeving kun je heerlijke fietstochten maken. Ga wel even pauzeren. ‘Bij ons in ’t Noorden’ bijvoorbeeld. Hier is ook een Rustpunt dat zijn naam eer aan doet: ‘Ga(r)stvrij’.”