Booking.com

dinsdag 9 juni 2020

Bad Nieuweschans kuuroord

Bad Nieuweschans: bruisend kuur- en vestingsdorp
Bad Nieuweschans, het meest noordoostelijke dorp van Nederland. Vooral bekend door het eerste en inmiddels meest bekroonde wellness- en kuurresort van Nederland, Fontana. Maar er is veel meer: een beschermd dorpsgezicht met vele monumentale panden en de voormalige locomotievenloods zijn slechts enkele voorbeelden. Genoeg te zien en te doen dus in Bad Nieuweschans.

Te voet
Bad Nieuweschans ontdek je te voet. In het historische centrum vind je vele monumentale panden. Een mooi voorbeeld is de Hoofdwacht uit 1631. Ook vind je er de authentieke Nederlands-hervormde Garnizoenskerk uit 1751, het Vestingsmuseum en de oude Synagoge. Even buiten het centrum ligt de Joodse begraafplaats, zeker een bezoekje waard. Kaarten van Bad Nieuweschans staan op diverse informatiepanelen. 

Met de boot?
Via het water is Bad Nieuweschans bereikbaar via de Westerwoldse Aa en het B.L. Tijdenskanaal. De Westerwoldse Aa verbindt Bad Nieuweschans via de Dollard en de Eems met de Waddenzee. Een mooie tocht is ook naar en van het Oldambtmeer. Varend over het Winschoterdiep ervaar je de authentieke sfeer van het Oldambt.

Polders en bossen
Bad Nieuweschans ligt op een knooppunt van dijken van verschillende polders:

Het Bunder Neuland, ingedijkt in 1605, ten zuidoosten van het dorp
De Linteloopolder, ten oosten van het dorp
De Spitlanden, ingedijkt in 1657, ten westen van het dorp
De Charlottenpolder, ingedijkt in 1682, ten noordoosten van het dorp
De Kroonpolder, ingedijkt in 1696, ten noordwesten van het dorp
De Süder Christian Eberhardspolder, ingedijkt in 1705, ten noordoosten van het dorp

Boeren gebruiken de polders als akkerland. Verder liggen er bos- en natuurgebieden in de omgeving van Bad Nieuweschans. Tussen de A7 en de spoorlijn ligt het Nieuweschanskerbos. Ten zuiden daarvan, tussen de Westerwoldse Aa en de A7, liggen de A-dijken, en ten zuiden daarvan, ten oosten van het B.L. Tijdenskanaal en de Duitse grens, ligt het Bos op Houwingaham.

Fietsen
Twee landelijke fietsroutes beginnen of eindigen in Bad Nieuweschans. Dat zijn de LF 9 NAP-route en de LF 10 Waddenzeeroute. De recreatieve fietsroute de internationale Dollardroute passeert Bad Nieuweschans eveneens. Zie de pagina Fietsen voor meer informatie.
Door deze plaats loopt ook de Europese wandelroute E9 (kustroute van Portugal naar Baltische Staten), ook bekend als de North Sea Trail of het Wad- en Wierdenpad.

Geschiedenis
Door overstromingen verdwenen in de 14e en 16e eeuw grote stukken land onder water. Inpoldering en natuurlijke aanslibbing dwongen de zee terug. In 1628, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, ontstond de Nieuwe- of Langeakkerschans, toen nog aan de Dollard. Deze nieuwe schans kreeg de vorm van een regelmatige vijfhoek met bastions, omgeven door wallen en een gracht. Binnen de schans werd een regelmatig stratenpatroon aangelegd, met in het midden een exercitieterrein. Ten noorden bood een sluis de mogelijkheid om het gebied onder water te zetten.

In 1815 vertrok het Nederlandse garnizoen en vanaf 1870 was Nieuwe Schans niet langer een vesting. In 1882 werden de vestingwerken geslecht en de grachten gedempt. Na aanleg van de spoorlijn brak een tijdperk van industrialisatie aan. Vooral landbouwindustrieën vestigden zich hier.
In de jaren zeventig begon de reconstructie van de vesting. De naam veranderde in Nieuweschans en later in Bad Nieuweschans. Het woord Bad duidt op het Wellness- en Kuurresort Fontana Bad Nieuweschans. Nadat op 630 meter diepte mineraalrijk bronwater was ontdekt, vond in 1985 de opening plaats. Na een aantal grote verbouwingen trekt het moderne thermale bad met sauna en hotel nu zo’n 200.000 bezoekers per jaar