Het dorp Borger ontstond in de vroege middeleeuwen. Maar de streek was al veel eerder bewoond. De hunebedden in de omgeving verwijzen naar vestiging van het Trechterbekervolk ruim vijfduizend jaar geleden. Maar ook daarvoor werd er ‘gewoond’: er is een 75.000 jaar oude vuistbijl gevonden. In de registers en rekeningen van het bisdom Utrecht staat in 1381 Borger vermeld als Kerspel tot Borgheren.
Tot in de middeleeuwen stelde Borger weinig voor. In 944 stonden er maar vijf boerderijen. De ligging aan het karrenspoor Groningen-Coevorden maakte het dorp belangrijker maar rond 1800 telde Borger toch nog maar rond 300 inwoners. Een eeuw later 900. Pas na 1947 was er sprake van een wat snellere groei van de bevolking. Borger heeft nu een uitstekend voorzieningenniveau, voor een deel afgestemd op de vele toeristen die vooral in de zomer Borger-Odoorn bezoeken. De oude dorpskern is uitgebreid met moderne woonwijken omgeven door veel groen.
Op een steenworp afstand van het Hunebedcentrum staat het grootste hunebed van Nederland. Als je er voor staat kom je erachter hoe groot en indrukwekkend het monument is. Alleen al de grootte van de stenen is onvoorstelbaar. De grootste steen weegt meer dan 20 ton en dan te bedenken dat deze zo’n 150.000 jaar geleden met een ijstijd hierheen is geschoven, helemaal vanuit Zuid-Finland.
De meest gestelde vraag van de bezoekers is hoe de hunebedbouwers in staat waren om zo’n monument te bouwen. We denken te weten hoe het is gegaan maar of dat ook zo is is nog steeds een grote vraag. Laat je fantasie eens gaan als je voor dit indrukwekkende hunebed staat en raak eens een steen aan. Probeer je dan daarna eens te verplaatsen in de wereld van een hunebedbouwer.
Bent u met de camper op pad, een plekje vindt u zeker op Camperpark Nuuverstee, Winnaar NKC-verkiezing Camperlocatie 2016, Rolderstraat 4, 9531TC Borger