Hindeloopen: Historische Friese stad
Dat Fries een taal is hoeven we niet meer te verkondigen, maar ook deze taal kent zijn dialecten. Het Hindeloopers is daar eentje van. Zelfs voor Friese oren zijn de klanken van de Middeleeuwse klinkers onwennig. Deze stad doet dingen graag op eigen wijze en dat maakte Hindeloopen tot een eigengereide trendsetter. De rechtstreekse verbinding van de Zuiderzee naar de Oostzee bracht ze in aanraking met bedrukte katoenen stoffen, de sits. Naast een eigen klank, dus ook eigen kleding. De fashionista`s van de negentiende eeuw vond je in Hindeloopen.
De Hindelooper vrouwen maakten hun rokken en overjassen net als ieder ander in die tijd van wol en linnen. Totdat hun schepen in de late 17e en in de 18e eeuw thuiskwamen met katoen uit India. En wat voor katoen. Vol kleurrijke bloemen en exotische motieven had het een eigen naam: sits. Deze helder gekleurde stof kon je eindeloos wassen zonder dat het een krimp gaf en de heldere kleuren maakten van elke dag een feestje. De trendsettende vrouwen uit Hindeloopen combineerden de bloemmotieven met ruitjes in de hun korte jakjes, kassakijntjes. Wel volgens strenge regels en met symbolische betekenissen. Zo kon je op verschillende manieren zien of het hart van een dame nog vrij of al veroverd was.
Tegelijkertijd met de kleding onderging ook het interieur een kleurrijke metamorfose, dit keer onder de invloed van het Noorse Rosemåling, althans dat denkt men. Iedere flap-aan-de-wand moest eraan geloven en werd voorzien van schilderwerk. En niet alleen deze handige opklapbare tafeltje, nee, alles wat van hout was werd beschilderd. Meubels, raamkozijnen, de bedstee en zelfs klompen kregen bloemen, bladeren, dieren, zeegezichten, Bijbelse en mythologische afbeeldingen. Het is dankzij Arend Roosje dat deze kunst professioneel bedreven werd, zijn achternaam is verbonden met de stad en de schilderkunst: Roosje Hindeloopen.
Doorlopers, noren, klapschaatsen, glissen en houtjes hebben over het elf steden ijs gegleden. De gelukkigste schaatsen mogen in het Eerste Friese Schaatsmuseum pronken. In een karakteristiek pand in het pittoreske stadje is in 1983 het museum klein gestart, maar inmiddels mag het zich het grootste museum noemen op schaatsgebied. De grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld de complete geschiedenis van de Elfstedentocht en de schaatsten van W.A. van Buren. Hier ontdek je de verhalen van de tocht der tochten.
Natuurlijk kunt u ook prima overnachten in Hindeloopen, via de link vindt u de meeste accommodaties.